Alieke Tuin

Hallo, Ik ben Alieke tuin, 16 jaar oud. Ik zit op Topsport Talent School Groningen in VWO 5. Ik wil jullie graag iets vertellen over mijn voetbalcarrière en hoe je je dromen kunt najagen door er altijd voor te gaan.

Op dit moment speel ik bij Fortuna Sittard en ben ik ook uitgenodigd voor het Nederlands team!

Ik ben op 6-jarige leeftijd begonnen met voetballen bij VV Hunsingo in Winsum. Ik ben al direct bij de jongens gaan voetballen, omdat ik dat leuker vond dan met de meisjes. Ik begon in de F3 en ben dat jaar daarna doorgestroomd naar de F1. Via de F1, naar de E1 en via daar naar de D1. Toen ik naar de C-junioren moest, gingen de twee clubs in Winsum samenwerken: VV Hunsingo (waar ik destijds speelde), en CVV Viboa. Ik kwam toen het eerste jaar in de C2 en dat jaar daarna in de C1. Na de C1 had ik besloten om naar de dames 1 van VV Winsum te gaan. Het gaf me een fijn gevoel om de overstap naar de dames te maken en ik dacht ook dat ik er heel veel zou leren. Bij de jongens speelde ik altijd hoofdklasse. Toen ik naar de dames ging kwam ik 2e klasse te voetballen. Bij de dames kom je tegenover oudere vrouwen en kom je in een team met oudere dames. Je loopt dan als 16-jarig meisje best wel achter op mentaal gebied. Ik denk dat ik dat jaar heel veel geleerd heb op mentaal gebied en dat dat me ook sterker heeft gemaakt. Dit jaar heb ik de overstap gemaakt naar de beloften van SC Heerenveen, waar ik heel erg blij mee ben. Ik denk dat ik hier nog heel veel kan leren en dat ik ook al veel heb geleerd tot nu toe!

Ik zal jullie nu uitleggen hoe ik het heb bereikt om bij de beloften van SC Heerenveen te komen. Het belangrijkste is om nooit op te geven voor je dromen! Ten tweede moet je er altijd voor gaan en nooit opgeven. Ik spreek uit ervaring. Op een gegeven moment dacht ik dat ik het toch nooit zou bereiken om bij de beloften te komen spelen. Als het even tegen zat, gaf ik snel op en werd ik vaak boos op mezelf. Dit is iets wat je vooral niet moet doen. Toen ik die gedachte had uitgezegd, ben ik er volledig voor gegaan. Ik denk dat ik hiermee deels mezelf beter heb gemaakt en dit heb kunnen bereiken. De andere reden dat ik denk dat ik het bereikt heb is door veel te trainen en altijd doelen voor jezelf te stellen om elke training beter te worden. Dit is ook de reden waarom ik naar Topsport Talent School ben gegaan. Ik kreeg aangeboden om 3x per week extra te gaan trainen in de ochtend voor school. Ik heb hier ja tegen gezegd zonder ook maar een keer spijt te hebben gehad. Eerst verzorgde de KVNB de trainingen.

Toen ik naar de 3e klas ging nam het RTC Voetbal Noord onder leiding van Rik Liezenga het over. Ik ben in die 2 jaar dat ik bij Rik heb getraind heel erg gegroeid. Hij heeft mij geleerd om te gaan met fouten en je erover heen te zetten, want je wordt immers alleen beter door fouten te maken! Ook heeft hij mij geleerd om toe te werken naar je droom: nooit opgeven aan je droom en hard blijven werken. Ik heb in deze 2 jaar ook mijn zelfvertrouwen beter gemaakt. Je moet altijd in jezelf blijven geloven! Ik trainde veel mee met de jongensgroep in de ochtend om op hoger niveau beter te worden.

Op een gegeven moment mocht ik op proeftraining komen bij de beloften van SC Heerenveen. Dit vond ik natuurlijk heel leuk, maar ook best spannend. Daarna moest ik ook nog een oefenwedstrijd meespelen. Toen zei de trainer dat ik elke woensdag mee mocht trainen. Toen mijn proeftijd erop zat, had ik een gesprek. In dat gesprek zeiden ze dat ze me graag wilden toevoegen aan de beloften. Dit was een hele grote stap voor mij, maar eentje die ik zeker wilde nemen. Je moet immers altijd gaan voor je dromen en alles wat in de weg staat soms eventjes vergeten en er gewoon volledig voor gaan.

Ik wil Rik en de rest van de staf heel erg bedanken. Rik heeft mij natuurlijk geholpen om beter te worden in voetbal. Maar zoals ik hierboven ook al aangaf heeft mij geholpen met het mentale gedeelte: hoe ga je om met fouten? Hoe zorg je ervoor dat je wel je best doet ook al vindt je iets leuk? Een voorbeeld: Ik moest dan met de jongens meedoen om beter te worden, ook al vond ik dat niet altijd leuk. Uiteindelijk ben ik er wel beter van geworden en heeft het geholpen.

Buiten het voetbal zijn mijn hobby’s vooral om gewoon lekker met vrienden of familie wat leuks te doen. En soms is het ook heerlijk om een zondagje te bank hangen ?

Ik hoop dat jullie het een leuk verhaal vonden. En voor de meiden die dit lezen, een paar tips van mij: twijfel nooit aan de kwaliteiten die je hebt en twijfel nooit over het feit dat je droom wel/niet haalt. Het enige wat ik kan zeggen is: Ga er elke training weer voor om beter te worden en geef nooit op! Ook niet als het tegen zit. Het komt altijd wel goed!